Zelmarian Jään Soturi "Usko"

 
Rotu:
Shetlanninlammaskoira
Syntynyt: 22.09.2009
Sukupuoli: Uros
Väri: bi merle

Säkäkorkeus: noin 45cm
Paino: 14kg tietämillä

Isä: Kimicko Star Bi Liska
Emä: Bajadera-Baby Z Cerne Hlasky

Kasvattaja:
Rajakangas Emma, Kennel ZelmarianLuonne
Usko on aina ollut todella helppo koira joka tuntuu omalla tavallaan todella oudolta lunnikoirien jälkeen. Koirallani on korvat! :o

Luonteensa puolesta usko on kai melko perus sheltti; Kiltti, oppivainen, herkkä ja pidättyväinen vieraita kohtaan. Joskus mietin että ehkä hieman liiankin pidättyväinen, yleensä tarkkailee vieraita turvallisen välimatkan päästä tai jalkojeni takaa. Toivottavast rohkeutta tulisi lisää iän ja positiivisten kokemusten myötä. Ujon ulkokuoren alla piilee kuitenkin suuri sydän täynnä rakkautta ja suusta löytyy iso, märkä kieli jolla sitä rakkautta jaetaan kunhan ollaan ensin tutustuttu.

Jos voisi sanoa että jokin on koiralle pyhää niin se olisi Uskolle ruoka. Jo parikuisena pennunpallona Usko piti puolensa ruokakupilla ja lähinnä se olikin Nemo ja Nemon kuppi mitä piti suojella nälkäiseltä pikku otukselta. Oikeasti en aina ymmärrä mistä tuo kaikki ruokahalu oikein kumpuaa. Toisaalta Uskon rakkaus ruokaan on myöskin hyvä motivointi keino. Uudet asiat kolahtavat pienen sheltin mieleen hetkessä jos tarjolla on jotain hyvää kuten juustoa, nakkia tai lihapullaa.


Harrastukset
Kävimme pentukurssin Uskon ollessa noin 5kk. Kurssilla harjoiteltiin perustottelevaisuutta eli istumista, maahanmenoa, seisomista, luoksetuloa, paikallaan oloa ja sivulla seuraamista. Kurssi sujui hyvin ja Usko oli innokas oppimaan uusia asioita, saihan siitä palkonnoksi herkkupaloja.

Loppukeväästä 2010 käytiin koiratanssin alkeet-kurssi ja koiratanssin pauloihin jäätiin. Ongelmana meinaa tosin olla sekä koiran että ohjaajan jännittäminen kisoissa, mutta kyllä meistä vielä parkettien partaveitsiä tulee ;)


Elokuussa 2010 aloitettiin Rally-Toko ja lokakuussa kouluttauduin Rally-Toko ohjaajaksi. Tällä hetkellä harjoitellaan omatoimiryhmän kesken Koirakoulu Kompassin lämpimissä sisätiloissa.

Laji numero yksi tulee kuitenkin olemaan agility, jos vaan Uskon terveys sen sallii. Agilityn alkeita ollaan opeteltu itsenäisesti ja nyt tammikuussa 2011 aloitetaan harjoittelu ohjatussa ryhmässä.


Ruokavalio

Usko on barffannut jostain puolivuotiaasta lähtien. Ruokavalioon kuuluvat siis erilaiset raa'at lihat, kasvissoseet ja lihaisat luut. Yleinen suositus barffissa on että koiran ateria sisältäisi n. 50-70% raakoja lihaisia luita ja loput 30-50% sisältäisi lihaa ja kasviksia. Oikean suhteen löytyminen voi viedä hetken, kaikkien vatsa ei kestä suuria määriä luita jolloin luiden määrä on pakko jättää vähäisemmäksi. Olen myös kuullut että joidenkin koirien ruokavaliosta jopa 80-90% koostuu lihaisista luista ja jotkut eivät syötä kasvissoseita laisinkaan. Loppujen lopuksi ruokinta on melkoisen koirakohtaista, tervettä maalaisjärkeä saa ja pitää käyttää, pääasia on turvata koiralle ravintopitoinen ruokavalio josta koira saa kaiken tarvitsemansa. Itse en näe tärkeäksi seikaksi sitä saako koira esimerkiksi Calsiumia lihaluista, raejuustosta vai jostakin apteekista saatavasta ravintolisästä, pääasia että koira Calsiumia saa sen tarvitsemansa määrän.

Meillä lihakasvis-seos koostuu lähinnä valmiista seoksista kuten puhdeista ja murre-mixeista. Alla vielä tarkempaa listaa siitä mitä meillä pääasiassa syödään.

Aamulla: Broilerin kauloja/ naudan jauhettuja kurkkutorvia/ hanhensiipiä jauhettuna/ poron lihaluu
Illalla: Murre lihakasvis-mix/ Puhti saaristo/ Puhti heppa/ Puhti kana/ lampaan lihaseos/ jauhettu lohi. Lisänä kasvissosetta lohen ja lampaan kanssa.

Ruoka tilataan noin kuukauden erissä Vauhti-Raksusta.

Lisänä ruokaan sekoitellaan vaihtelevasti noin ruokalusikallinen oliivi-, pellavansiemen-, auringonkukka-, rypsi-, tai lohiöljyä, c-vitamiinia ja merilevää.

Tarkempaa tietoa barffauksesta löytyy esimerkiksi barf-suomi foorumeilta osoitteesta: http://www.s8.createphpbb.com/barfsuomi/